Saturday, February 23, 2019

Recipe: Sweet & Sour Pork , Possua hapanimeläkastikkeessa

Asian cuisine has been pretty unknown to me my whole life, for some reason. Even though a wok pan was the coolest pan ever in my eyes. Now some weeks ago when talking about ananas, a friend of mine mentioned sweet and sour pork, and I got immediately interested. I had heard about it before of course, at least by its Finnish name, but never took closer look and realize that pineapple is more or less commonly used when preparing it.

I read many, many recipes and watched videos to learn more about it. I ended up doing "my own version" like usually, and since I never tasted it anywhere before now, I have no idea how close the taste is to "usual" sweet and sour pork. But one thing I can say. I'm very happy with the result, and I happily prepared it two days in row. One thing should be mentioned, I kinda avoid soy in my food so I replaced soy sauce with coconut aminos sauce. This is totally soy- and gluten-free sauce, used as substitute for soy sauce.



Second attempt, with basmati rice


fi: Aasialainen keittiö on itselleni ollut poikkeuksellisen tuntematon jostain kumman syystä, siitäkin huolimatta että wokkipannu on aina kiehtonut. Jokunen viikko sitten juttelin tyypilliseen tapaani ananaksista, ja ystäväni kaukaa idästä mainitsi "sweet and sour porkin", eli aika pitkälti "possua hapanimeläkastikkeessa". Olin tuosta toki joskus kuullut, mutta tietooni ei ollut tullut että ananas on varsin usein yksi osa tätä ruokaa.

Luin useita reseptejä ja katsoin joitain videoitakin oppiakseni lisää ja saadakseni jotain inspiraatiotiota ennen kuin lähtisin yrittämään mitä tuostakin tulee. Monien reseptien pohjalta kehittelin jonkinlaisen reseptin mitä lähtisin kokeilemaan. Koska en ainakaan tietääkseni ole tuota ikinä missään maistanut, ei minulla ole oikein käsitystä siitä miten lähelle ns. tavallista tuotoksestani tuli. Lopputulokseen olen kuitenkin erittäin tyytyväinen, ja teinkin sitä kahtena päivänä peräkkäin. Koska välttelen ruoassani soijaa, etsin käsiini soijakastikkeelle korvikkeen. Lähikylät hyvin pikaisesti koluttua löysin lopulta Helsingin reissulla Ruohonjuuri nimisestä myymälästä etsimääni Coconut aminos-kastiketta. Kyseinen kastike on siis täysin soijaton, gluteeniton ja vieläpä lisäaineeton.






Ingredients

~200g pork tenderloin
~200g fresh pineapple
~100g (1) red bell pepper
~100g (1) green bell pepper
~100g (1) onion
(clove of garlic)

3-4 cups of vegetable oil (for deep frying)
some potato starch 

Marinate
1 egg
salt
pepper
½ tbsp coconut aminos sauce (or soy sauce)

Sweet and sour sauce
3 tbsp rice vinegar
3 tbsp sugar
1 tbsp coconut aminos sauce (or soy sauce)
1 tbsp ketchup
1/5 cup of pineapple juice 



Ainekset

~200g porsaan sisäfilettä
~200g tuoretta ananasta
~100g (1) punainen paprika
~100g (1) vihreä paprika
~100g (1 pieni) sipuli
(valkosipulinkynsi)

litra tai vajaa öljyä
perunajauhoja

Marinadi
1 kananmuna
suolaa
pippuria
½ rkl coconut aminos-kastiketta (tai soijakastiketta)

Hapanimeläkastike
3 rkl riisiviinietikkaa
3 rkl sokeria
1 rkl coconut aminos-kastiketta (tai soijakastiketta)
1 rkl ketsuppia
50 ml ananas tuoremehua




If you use fresh pineapple, here's a little trick to deactivate the bromelain. Bromelain is an enzyme which burns your tongue and lips if you eat a lot of fresh pineapple. Risk of allergies is lowered and pineapple will taste sweeter as well after the following step. What you need to do is simply soak the pineapple pieces in salt water for around 30 minutes and meanwhile you can go on with the cooking

fi: Jos käytät tuoretta ananasta, tässä on keino millä voit välttyä tuoreen ananaksen aiheuttamalta kirvelyltä suussa. Kirvelyn aiheuttaa bromelaiini -niminen entsyymi. Mahdollisista allergioista on vähemmän riesaa ja ananas saa entistäkin makeamman maun tämän jälkeen. Yksinkertaisesti, laita ananaspalat suolaveteen puoleksi tunniksi, sillä välin voit jatkaa reseptin seuraavia vaiheita





Cut the bell peppers and onion into pieces, mince the garlic clove 

fi: Leikkaa paprikat ja sipuli ja hienonna mahdollinen valkosipulinkynsi





Cut the pork into 1 inch pieces and spice them with some salt and pepper. Personally I used rock salt and pepper mix that has black pepper, onion, coriander, paprika spice...

fi: Leikkaa sisäfile parin sentin palasiksi. Mausta palaset suolalla ja pippurilla. Käytin itse vuorisuolaa ja Meiran pippurisekoitusta, mikä sisältää mm. mustapippuria, sipulia, korianteria ja paprikamaustetta




Prepare the marinade. Take a bowl and just whisk the egg, add coconut aminos or soy sauce. Then add the pork pieces and mix them well with the marinade.

fi: Valmista marinadi. Riko kananmuna kulhoon ja lisää coconut aminos tai soija -kastike. Sekoita lihan palat hyvin marinadissa




Now it's good moment to heat up the oil. Heat the oil in deep saucepan, you will need around 170℃ (340℉). Make sure you use oil that is suitable for such temperatures, I used rapeseed oil. While it's heating up, prepare the sweet and sour sauce. Mix the rice vinegar, sugar, coconut aminos (or soy) sauce, ketchup and pineapple juice.

fi: Nyt on hyvä hetki laittaa öljy lämpenemään. Lihan uppopaistamiseen tarvitset 170℃. Ota riittävän syvä kattila ja laita asiaan soveltuvaa öljyä kuumenemaan, itse käytin rapsiöljyä. Sillä välin kun öljy kuumenee, valmista hapanimeläkastike sekoittamalla viinietikka, sokeri, coconut aminos -kastike, ketsuppi ja ananasmehu.




Take a plate or a bowl and spread some potato starch on it. Now one at a time coat the pork cubes with the potato starch. Put the pieces aside on another plate, keep them separated.. 

fi: Ota lautanen tai kulho ja levittele siihen perunajauhoja. Seuraavaksi pyörittele possunpalat yksitellen jauhoissa ja laita sivuun toiselle lautaselle, erilleen toisistaan ja valmiina seuraavaan vaiheeseen.




Check the temperature of oil, when it's 170℃ (340℉), it's time for deep-frying. One by one put the pork cubes into the oil, place them separated from each other. Deep-fry them for around 3-5 minutes and then place them on a paper towel covered plate. Do this in two batches. I fried them only once, so my meal didn't really have pork with crispy surface. Deep-frying them twice should make them crispier.

fi: Varmista että öljy on 170℃ ja aloita uppopaistaminen. Asettele leivitetyt lihat yksitellen kattilaan, erilleen toisistaan. Paista kahdessa erässä, n. 3-5 minuuttia ja nosta sitten talouspaperilla peitetylle lautaselle. Paistamalla palat vielä toiseen otteeseen pitäisi niistä tulla rapeampia. Koska itse paistoin ne vain kerran, ei niistä tullut yhtään rapeita, mutta pidin kuitenkin lopputuloksesta.




Pour a bit of cooking oil into a wok and stir-fry bell peppers, (garlic) and onion for a minute. Add the deep-fried pork cubes and pineapple pieces into the wok. Take the sweet and sour sauce you prepared earlier, and add it as well. Mix evenly. Finally, make thickener by mixing one tablespoon of potato starch in a cup of cold water. Pour it a little bit into the wok while mixing well, until it's a bit thickened.

fi: Kaada hieman ruokaöljyä wokkiin ja paista paprikaa, sipulia ja valkosipulia minuutin tai pari. Lisää joukkoon seuraavaksi liha ja ananaspalat. Kaada sekaan myös aiemmin valmistettu hapanimeläkastike ja sekoita tasaiseksi. Valmista suuruste sekoittamalla pariin desiin vettä ruokalusikallinen perunajauhoja. Kaada sitä hieman ruoan joukkoon samalla yhä sekoittaen, kunnes se on hieman paksuuntunutta.







No comments:

Post a Comment