Monday, April 1, 2019

Recipe: Pineapple Kissel , Ananaskiisseli

Kissel is pretty common as a dessert in Finland, and I remember having pineapple version of it too in the past, as a part of school lunch. Last year I made it once, using mostly water and just small part of liquid was pineapple juice. This is common thing to do, but I think it was lacking some taste. So instead I used only juice. I used fresh pineapple chunks. I would say that soft pieces of canned pineapple would have been even better (Del Monte Gold Extra Sweet Pineapple at least for sure). Pineapple kissel is nice just like that, but it can be enjoyed together with something like ice cream or porridge too. 


fi: Joskus kouluaikoina, vuosia takaperin kiisselit olivat itselle vielä aika yleisiä jälkiruokia. Kotona harvemmin näitä tulee tehtyä, vaikka omasta kaapista ainekset aina löytyykin ja valmistus on nopeaa. Viime vuonna tein ananaskiisseliä, missä iso osa nesteestä oli vettä. Tuntui että jäi kaipaamaan makua. Noh, tällä kertaa käytin ihan vain ananastäysmehua, ja tulos miellytti. Vedessä on omasta mielestä lähinnä se hyvä puoli, että voi käyttää purkkiananaksen mehut veden lisänä, ja säästää mahdollisesti muutaman pennin. 

Käytin tällä kertaa tuoretta luomu-ananasta, mutta luulen että vielä paremmin olisi toiminut pehmeämmät palaset suoraan purkista (varsinkin Del Monte Gold Extra Sweet Pineapple) Tällä kertaa söin kaiken ihan vain kulhosta, mutta toimii oikein hyvin myös mm. jäätelön tai puuron kanssa.



Pineapple Kissel




Ingredients

  • ~200 g pineapple chunks
  • 2 cups of pineapple juice
  • 2 and half tablespoons of potato starch
  • a little bit of sugar


Ainekset

  • ~200g ananaspaloja
  • 5 dl ananastäysmehua
  • 2,5 rkl perunajauhoja
  • hieman sokeria




Instructions

Add the juice and potato starch into a pot, mix them well. Boil it while stirring constantly. All this stirring is to prevent clumps, which can form very easily. As soon as the mixture has bubbled a couple of times, it's time to take it off from the stove plate. and let it cool down. Now add the pineapple chunks. Sprinkle some sugar on the top of kissel, it'll prevent the kissel from getting "crust".



Ohje

Sekoita ananasmehu ja perunajauho hyvin kattilassa. Laita levy päälle ja sekoita koko ajan pohjaa myöten (klönttien välttämiseksi pitää sekoittaa hyvin, koko ajan ja joka puolelta), kunnes seos pulpahtaa pari kertaa. Tämän jälkeen siirrä kattila pois levyltä ja anna sen jäähtyä. Lisää jäähtyneeseen kiisseliin ananaspalat. Ripaus sokeria kiisselin päällä estää kuoren muodostumisen.

No comments:

Post a Comment