I have just found my new favorite way to enjoy ice cream, and it's having it on top of Colombian fruit cocktail Salpicón de Frutas. First time I heard about this from a book called Latin Flavours (by Michel Garzón & Kira Weckman). Basically this cocktail has pieces of different fruits in soda or juice. In Colombia, traditional soda Colombiana is often used. I don't have it very easily available (I think), so I used watermelon and lemon flavoured soft drink from Kane's Soda Pop, The Wedge.
When it comes to fruits too, salpicón is very customizable. Finding different tropical fruits from grocery stores is surprisingly easy here in Finland, so I could have easily had something more rare too. Other than pineapple, main thing I wanted to have on my salpicón was Finnish strawberries. I have my own strawberry patch in the backyard, but those strawberries are not ready for picking just yet. So I went to buy some from the local strawberry farm. Sometime I would like to try strawberry juice version of this cocktail.
Note: The amounts of fruits and soda below give three glasses of cocktail (with enough room for ice cream, for all three), like seen in the photo above. Glasses I have are 12.5 oz (US) 13 oz (UK). The recipe is mostly for inspiration, as this cocktail is super customizable.
Ingredients I used
- 1 cup of pineapple chunks (one small can)
- 1 cup of watermelon pieces
- 1/2 cup of seedless black grapes, cut in half
- 1/2 cup of strawberry pieces
- 1/2 cup of papaya
- 11.2 oz / 11.6 oz soda
- vanilla ice cream
Instructions
- Mix the cut fruit in a bowl (unless you want to put them in layers)
- Fill the glasses with fruit pieces halfway
- Pour ice cold soda into the glasses
- Top with ice cream and decorate, if you wish
Finnish: Joskus muutama kuukausi takaperin kirjastossa käydessä löysin Michel Garzónin & Kira Weckmanin kirjasta Latinomakuja reseptin nimellä Salpicón. Päätin, että jossain kohtaa kesää laitan kokeiluun jotain vastaavanlaista.
Kolumbialaisesta hedelmäcocktailista tuli itselle uusi suosikki-tapa syödä jäätelöä. Tämä cocktail on käytännössä sekoitus eri hedelmiä joko mehussa tai limsassa. Kolumbiassa perinteistä Colombiana -nimistä juomaa käytetään usein osana tätä, mutta ilmeisesti moni muukin juoma käy hyvin. Itse käytin tällä kertaa Kane's Soda Popin vesimelonin ja sitruunan makuista virvoitusjuomaa.
Myös hedelmienkin osalta salpicónia voi muokata monella tavalla. Ananaksen lisäksi halusin tähän tietysti kotimaisia mansikoita. Omat mansikat eivät ole ehtineet kypsyä, joten ostin paikallisia. Joskus olisi tarkoitus kokeilla salpicónia missä nesteenä toimii mansikkamehu.
Käyttämäni ainekset
- 2,5 dl ananaspaloja (yksi pieni purkki)
- 2,5 dl vesimelonia paloina
- 1,2 dl tummia siemenettömiä viinirypäleitä puolitettuna
- 1,2 dl mansikoita (paloittele jos isoja)
- 1,2 dl papaijaa paloina
- pullo (33 cl) virvoitusjuomaa
- vaniljajäätelöä
Ohjeet
- Sekoita hedelmäpalat kulhossa
- Täytä lasit hedelmillä noin puolilleen
- Kaada juoma laseihin hedelmien joukkoon
- Halutessasi aseta päälle vaniljajäätelöä / koristele hedelmillä
Huom. Käytin 37 cl laseja, ja yksi pullo Kane'sia jakautui kuvien mukaisesti kolmeen lasiin. Päälle jäi jokaiseen tilaa jäätelölle. Resepti on enemmän inspiraatioksi kuin tarkaksi ohjeeksi, tätä cocktailia kun voi muokata monella tapaa.
No comments:
Post a Comment