Tuesday, August 27, 2019

Recipe: Cucumber Pineapple Salad , Kurkku-ananassalaatti

cucumber pineapple salad



Wanted to prepare some salad that has great amount of pineapple. I've often had pineapple with cucumber. This time inspired by recipes seen in the past, I added a few extra things, including simple two-ingredient dressing. I had bought an organic pineapple, but it appeared to be overripe when I finally had time for this. As a plan B, I took two small cans of Dole's pineapple chunks and one Queen Victoria mini pineapple.


Finnish: Vaihtelu virkistää, joten enemmän ananasta. Monesti on tullut yhdisteltyä ananasta ja kurkkua lautasella, mutta nyt kokeiltiin jotain uutta lisäämällä muutama aines. Alunperin oli tarkoitus vääntää salaatti yhdestä tuoreesta ananaksesta, mutta koska se ehti kypsyä aivan liikaa, tarvittiin jotain muuta. Keittiöstä löytyneet pari purkkia Dolen ananaspaloja ja yksi mini-ananas (lajike Queen Victoria) pelastivat tämän päivän.




Ingredients

  • medium-size pineapple (or 3-4 small cans of pineapple chunks)
  • 2 cucumbers (300-400 g each)
  • medium-size red onion
  • 2 tbsp honey
  • 1/4 cup lime juice (juice from two limes)
  • (fresh mint leaves)


Instructions

  1. Peel, core and cut pineapple into pieces if using fresh one(s). Cut red onion into slices. Cut cucumber into small pieces or round slices. Mix pineapple chunks, thin onion slices and cucumber pieces in a bowl.
  2. Combine honey with lime juice. Pour over salad.
  3. Add fresh mint leaves if you like.
  4. Serve immediately or refrigerate until ready to serve.


Tips: Red bell pepper goes well with cucumber and everything goes well with pineapple. Try it. Instead of garnishing the salad with mint leaves, you can chop them and use as part of the dressing. 




kurkku-ananassalaatti



Ainekset

  • keskikokoinen ananas (tai kolme-neljä pientä purkkia paloja)
  • 2 keskikokoista kurkkua (300-400 g painoisia)
  • keskikokoinen punasipuli
  • 2 ruokalusikkaa hunajaa
  • 1/2 dl limen mehua (kahden limen mehut)
  • (tuoreita mintun lehtiä)


Ohjeet

  1. Kuori ananas ja poista kova keskusta, jos käytät tuoretta ananasta. Leikkaa sipulit ohuiksi viipaleiksi. Pilko kurkut palasiksi. Sekoita edellä mainitut kulhossa.
  2. Sekoita limemehu ja hunaja keskenään ja kaada salaatin päälle.
  3. Koristele mintun lehdillä.
  4. Tarjoile heti tai säilö jääkaapissa. 


Vinkkejä: Punaiset paprikat toimii loistavasti kurkun kanssa, ja ananas toimii loistavasti ihan kaiken kanssa.  Mintun lehdet voi silputa ja laittaa kastikkeen joukkoon.


No comments:

Post a Comment